Kom ik niet weer net zoveel aan na mijn eiwitdieet?

De meest gehoorde reactie als je vraagt om advies over het eiwitdieet, is: “Niet aan beginnen! Je voelt je tijdens je dieet enorm slecht door de honger, en ná je dieet komt het gewicht gewoon weer terug.” Voor veel mensen zit daar inderdaad wat in: het beruchte jojo-effect komt inderdaad veel voor. Maar dat komt omdat veel mensen denken dat proteïne diëten een makkelijke manier zijn om af te vallen. Dat hoor je niemand zeggen! Er bestaan geen (ik herhaal: GEEN) makkelijke manieren om af te vallen, en er is altijd een zekere mate van discipline nodig. Lees hier hoe het jojo-effect ontstaat, en ook wat je ertegen kunt doen.

Waarom jojo ik zo erg?

Het jojo-effect ontstaat als gevolg van je spijsvertering die “op tilt” slaat als je te weinig calorieën binnenkrijgt: als je te snel te veel gewicht verliest, gaat je lichaam in spaarstand. Als je daarna dus direct weer net zoveel gaat eten als voorheen, wordt die energie allemaal opgeslagen. Zo denkt je lichaam een volgende energiecrisis (zoals je volgende dieet!) op te kunnen vangen. In andere woorden: het jojo-effect is een mechanisme tegen voedselschaarste. Nu hoor ik je denken dat voedselschaarste in jouw leven geen enkele rol speelt. Maar ook in de westerse wereld kan de spaarstand nog van pas komen. Zelf merkte ik dat laatst ook. Ik was ziek geworden vanwege het warme weer, en kon twee dagen niks anders binnenhouden dan een paar droge beschuitjes. Vanzelfsprekend viel ik in die twee dagen enorm veel af. Maar nadat ik weer beter was, had ik dagenlang een gierende honger! Mijn lichaam wilde al dat verloren gewicht weer terug. Dus je ziet het: ook in de moderne wereld kan er een lichamelijke energiecrisis ontstaan, en dus is het goed dat ons lichaam nog weet hoe het in de spaarstand over kan gaan.

Maar daar heb je niks aan als je juist gewicht wilt verliezen. Maar eiwitdiëten doen precies hetzelfde als ziek zijn met mij deed: ze creëren een energiecrisis. Met andere woorden: jij creëert zélf een energiecrisis als je zo snel afvalt. Gelukkig zijn er een aantal trucjes om te voorkomen dat je al je gewicht in no-time weer terugkrijgt.

voorkom het weer snel aankomen van vet

Wat kan ik doen tegen jojoën?

Als je een beetje na hebt gedacht over de bovengenoemde oorzaken van jojoën, blijkt dat er twee manieren zijn om het jojo-effect te vermijden na je eiwitdieet. Allereerst kun je na je dieet zorgen dat je energie-inname langzaam weer op gang komt. Zo kan je lichaam geleidelijk wennen aan grotere hoeveelheden calorieën tegelijk, en dus komt je lichaam weer langzaam uit de spaarstand. Let wel: dit is een proces dat weken – of zelfs maanden – duurt. Deze aanpak vereist dus een enorme discipline! Voordat je kiest voor deze manier, moet je dus voor jezelf nagaan of je dat hebt. Belangrijk daarbij is om 100% EERLIJK te zijn; het is in je eigen belang om jezelf niet voor te liegen. Dit leidt alleen maar tot grote teleurstelling als je uiteindelijk tóch je gewicht weer terugkrijgt.

Wat dat betreft is de tweede methode eenvoudiger, omdat die juist je dieet ook makkelijker maakt. Het gaat hier namelijk om… niet zo snel afvallen! Neem bijvoorbeeld maar één eiwitshake per dag, en eet twee gewone maaltijden. Of neem een extra stuk (let op: niet meer dan één!) mee naar het werk. Zo heb je enerzijds minder honger tijdens je dieet, en anderzijds schiet je spijsvertering niet in de slaapstand.

Tot slot

Zoals ik al eerder zei: je hebt altijd discipline nodig als je blijvend wilt afvallen. Voor de bovengenoemde methoden om jojoën te voorkomen, heb je het nodig om ze vol te houden. Zelfs als je (een of meerdere van) deze manieren toepast – en dus waarschijnlijk niet of nauwelijks jojoot –, moet je altijd blijven letten op wat je eet. Als je vóór je dieet 5 keer per week junkfood at, is het natuurlijk niet de bedoeling dat je dat patroon weer oppakt als je eindelijk die vervelende kilo’s kwijt bent! Dan rest mij nu nog een ding: je succes wensen met je nieuwe dieetaanpak.

No comments yet.

Leave a Reply