De wisselwerking tussen psychische en fysieke gezondheid

Veel mensen besteden voornamelijk aandacht aan hun fysieke gezondheid: ze gaan op dieet, staan drie dagen per week te zweten in de sportschool en wegen elke snack die ze nemen af. Maar waar weinig aandacht aan wordt geschonken, is de psychische gezondheid, hoewel die wel degelijk een flinke impact heeft op je algehele gezondheid. Hier beschrijf ik de wisselwerking tussen psychische en fysieke gezondheid, zodat je ziet wat je eigenlijk allemaal bereikt door allebei goed te verzorgen.

niet alleen fit ook scherp

De invloed van de fysieke gezondheid op je geestestoestand

Allereerst de invloed van een goede lichamelijke gezondheid op je psychische gesteldheid. Ik ga er immers van uit dat je al bezig bent met je fysieke gezondheid, dus wil ik je laten zien wat je al hebt bereikt of gaat bereiken door een gezond leven te leiden.

Om deze invloed aan te tonen, wil ik je wat vragen: Google eens op “effecten van gezond leven”. Bekijk de eerste vijf pagina’s, en kijk hoe vaak wordt gezegd dat je je er beter door voelt. Dat is natuurlijk niet voor niks. Als je gezond (écht gezond, niet gezond volgens sommige zogenaamde goeroes) leeft, sluit alles perfect op elkaar aan in je lichaam, waardoor ook het mentale aspect van je lichaam optimaal kan functioneren. Zo zijn bijvoorbeeld je hormonen perfect in balans als je voldoende beweegt en genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgt. En als je weet wat voor bijsmaak het woord ‘hormonaal’ heeft, kan dat natuurlijk niet slecht zijn.

Maar ook je zelfbeeld verbetert als je gezond bent (of bezig bent gezond te worden), en dat heeft ook een sterke invloed op je gemoedstoestand. Niet alleen omdat je er beter uitziet, maar ook omdat anderen dat zien. Je komt zelfverzekerder over, en dat steekt mensen aan. Je sociale leven zou dus zomaar een flinke boost kunnen krijgen als je fysiek gezond bent, en ook dat draagt bij aan een goede psychische gezondheid.

Ten slotte zorgt een gezond lichaam ervoor dat je meer energie hebt, en dat je dus meer gedaan krijgt op een dag. Zelfs als dat op je werk niet tot een promotie leidt of kan leiden, voel je je beter als je meer werk verricht in minder tijd. Anderen zullen dat zien, en zullen je bewonderen of zelfs benijden. En zeg nou zelf: er gaan niet heel veel dingen boven bewonderd worden, toch?

En andersom dan?

Ja, ook andersom werkt het ook. Wie kent het volgende immers niet? Je hebt flink last van de blues, en dan voel je je ook nog eens kotsmisselijk! Je raadt het al: hier is een oorzakelijk verband aanwezig. Een goede fysieke gezondheid kan niet alle psychische dipjes voorkomen, want er zijn altijd externe factoren die zulke dipjes kunnen veroorzaken: het is uit met je partner, het overlijden van een naaste, etc. In extreme gevallen kunnen deze dipjes uitmonden in een klinische depressie. Je kent vast wel een film waarin iemand zo’n depressie heeft: die ziet er dan niet meer uit, loopt de hele dag in zijn pyjama en wil met niemand praten. Ik hoor je denken dat dat uiterlijk het gevolg is van de ongezonde levensstijl die mensen gaan leiden als ze depressief zijn. Daar zit natuurlijk een kern van waarheid in, maar het is niet het hele verhaal. Ook als iemand met ernstige psychologische klachten gezond blijft leven, zie je dat vaak aan die persoon, en niet alleen aan lichaamstaal. Je ziet hem of haar trager worden, minder enthousiast reageren op kantinegrapjes en ondanks de gezonde levensstijl zie je zijn of haar gewicht bijna dagelijks groeien of krimpen. Dus als je goed nadenkt, zie je dat ook psychische gezondheid van belang is voor een goede algehele gezondheid. Niet voor niets wordt in veel sporten vaak het verschil gemaakt op het mentale vlak: alle topsporters hebben immers een goede fysieke conditie.

Een voorbeeld

Het bovenstaande is vaak een beetje abstract, en dat heb ik bewust gedaan: ik ben geen medisch expert, en wil geen foutieve informatie verspreiden. Maar er zijn voorbeelden te noemen om het wat duidelijker te maken. Ik behandel hier het seksleven: dat wordt namelijk beïnvloed door zowel je fysieke gezondheid als je mentale gesteldheid. Het fysieke aspect is natuurlijk overduidelijk. Zonder goede conditie kom je nergens. Maar het mentale aspect wordt vaak verwaarloosd, en dat terwijl hier juist de sleutel ligt tot een seksleven zoals dat uit de films.

Het is algemeen bekend dat een slechte fysieke conditie tot onder andere erectiestoornissen kan leiden. Wat echter minder bekend is (behalve bij degenen die er last van hebben), is dat die ook veroorzaakt kunnen worden door psychische aandoeningen. Mocht je dus denken alles te hebben geprobeerd om er vanaf te komen (gezond eten, veel bewegen, etc.), denk dan opnieuw na! Een afspraak bij je huisarts kan je helpen om vast te stellen of je psychische klachten hebt.

Maar ook voor je uiteindelijke ‘performance’ is het van belang dat je er je hoofd bijhoudt. Tussen de lakens is het belangrijk dat je je partner goed aanvoelt (en niet alleen letterlijk!), en dat gaat niet als je met je gedachten maar half in de slaapkamer bent. Ik zei net toch dat er maar weinig boven bewondering van anderen ging? Nou, de glimlach die je op het gezicht van je partner tovert als je de geslachtsdaad met je volle aandacht uitvoert, stijgt daar wél met kop en schouders bovenuit!

Tot slot

Het voorbeeld hierboven is er maar één van velen, maar het is een mooie illustratie. Je ziet dus: ook je mentale gezondheid is van levensbelang, ook als je geen extreme klachten zoals depressie hebt. Je fysieke gezondheid kan helpen om je mentale gezondheid te verbeteren, maar er zijn dingen die geen enkele hoeveelheid beweging en fruit kan verhelpen. Als je dus klachten blijft houden, is het zeer verstandig (ik herhaal: ZEER VERSTANDIG) om naar je huisarts en eventueel naar een psycholoog te gaan. Zorg voor een goede psychische gesteldheid, en niets zou je meer in de weg moeten staan op weg naar een goede algehele gezondheid!

No comments yet.

Leave a Reply